Hoppa till innehållet

Skåne goes west

Nisse Hellberg har gjort en musikalisk resa till countryns USA, skriver Jan Gradvall.

Nisse Hellberg nya album heter Vägen västerut.
Nisse Hellberg nya album heter Vägen västerut.

Nisse Hellberg
Vägen västerut (Gamlestans Grammofonbolag)
4 poäng.

Fiol. Banjo. Pedal steel. Lap steel. Mandolin. Dragspel.

Att höra Nisse Hellberg kliva in i den här ljudbilden känns så naturligt – så fullständigt självklart – att man inbillar sig att han alltid måste ha låtit så här.

Albumtiteln Vägen västerut syftar på att Nisse Hellberg gjort en musikalisk resa till countryns USA. Det stämmer bara delvis. Musiken är lika mycket cajun och zydeco som country. Amerikansk sydstatsmusik präglad av ett organiskt sväng och rytmer skapade med stampande fötter och skrapande på tvättbrädor.

Vad som känns så unikt med Vägen västerut är att alla sångerna parallellt med detta handlar om att leva och dö i Skåne.

Sydstatsmusik som cajun och country är musik som handlar om livets alla skeenden: bröllop och begravningar, gemenskap och ensamhet, glädje och sorg. Det är musik som kliver över generationsgränser, bruksmusik där farföräldrar och barnbarn kan dansa till samma låtar.

Nisse Hellberg sjunger om saker som rockmusiken aldrig sjunger om: en förälders väntan på sitt barn, en änklig som går till kyrkogården och lägger en bukett (Kvarter 5A plats 0-61), om ställen där ”moget folk sitter och minns”.

Nisse Hellberg har ända sedan de första låtarna med Wilmer X varit en av svensk musiks främsta låtmakare och textförfattare. Vägen västerut placerar honom vid samma runda riddarbord som Britt Lindeborg, Stikkan Anderson och Lars Forssell.

 

Liljor
Skymningsstund
(Flora & Fauna)
4 poäng

Pentti Viherluoto (1915–2004) var en gigant i finsk populärmusik. Som 16-åring började han skriva hitlåtar och musik på gitarr och tenorbanjo till dansorkestrar i Turku. Tillsammans med sin bror, textförfattaren Aimo Viherluoto, skrev han också mörkare sånger som fångade skymningsstunden på ön Ruissalo där bröderna bodde och jobbade varje sommar.

Sångerna översattes till svenska av skådespelaren Thure Wahlroos (dog 1978) och framförs nu av Liljor, en kvartett med erfarna svenska musiker från indievärlden, bland dem sångerskan Billie Lindahl (Promise and the monster). Att lyssna känns som att se löv skifta färg från sensommar till brandgul höst. Sångerna bildar en slags nordisk urmusik: karg, mystisk, förkrossande vacker. Här kommer natten-musik.

 

Emilia Amper
Lux
(BIS)
4 poäng

Strängarna på Emilia Ampers nyckelharpa skär som högspänningsledningar genom öppna, svenska landskap. Musiken är 100 procent akustisk, men laddningen i låtar som det episka öppningsspåret Spelpuma är verkligen elektrisk. Låtens titel är en replik på termen spelmän. Ordet spelpuma, myntat av fiolspelaren Johanna Karlsson, betyder ”en grym kvinnlig musiker”.

 

Love Olzon
Där floden flyter fram
(Another Records)

4 poäng.

Auktoritet. Där är ett ord man aldrig ser i musiksammanhang, men det är en bra förklaring till varför vissa sångare tränger igenom mer än andra.

Love Olzon har auktoritet. Hans mörka röst naglar fast lyssnaren på samma sätt som Lou Reed. Rösten tränger in en i ett hörn och gör att man inte kan eller vågar annat än att lyssna.

Efter sju kriminellt underskattade album slutade Love Olzon som professionell musiker för fem år sedan och började i stället arbeta på Moderna Museet. En arbetsolycka förlamade hans vänstra arm. Under de två månader det tog för nervtrådarna att återkopplas började han spela gitarr och skriva låtar igen som en slags rehabilitering. Resultatet är det bästa han gjort. En svensk kusin till Berlin eller The blue mask.

I några låtar skriver han utifrån flyktingars perspektiv men det blir aldrig proggkrystat. Love Olzon skriver i jagform och försätter sin egen familj på flykt. På ett liknande sätt som Negra Efendić (se nästa sida) får han en att känna att den som flyr lika gärna kunde vara du eller jag. Musik som läker trasiga nervtrådar.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera