Di Weekend GRADVALL

Politiskt sprängstoff blir film

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kriminalreportaget Killers of the flower moon kan bli en amerikansk klassiker, skriver Jan Gradvall.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den mest aktuella journalistiken kan handla om något som hänt för länge, länge sedan.

Amerikanska tidningen The New Yorker är journalistikens Real Madrid. Tidningen har reportrar på bänken som är bättre än konkurrenternas stjärnor.

I ett färskt avsnitt av oumbärliga journalistikpodcasten Longform berättar David Grann på The New Yorker hur han under sju år samlade på sig så mycket klipp och pärmar om ett specifikt fall han arbetade med, att han knappt längre kunde gå in på sitt kontorsrum.

Storyn behövde lång tid för att nystas upp. David Grann fick den tiden.

Allting rapporteras – väldigt lite förklaras

Resultatet blev en artikel som blev så lång att den i stället blev en bok. Kriminalreportaget Killers of the flower moon har just getts ut och hyllas som en blivande amerikansk klassiker. Boken innehåller avslöjanden om hur ursprungsbefolkningen behandlas i USA, vilket är politiskt sprängstoff.

Vad David Grann nystat upp är historien om den siouxspråkiga indiannationen i Osage County som blev extremt rik på 1920-talet när olja hittats på deras mark. Vad som sedan hände var att kvinnor i stammen började mördas systematiskt, på uppdrag av mäktiga intressen. Ett nedtystat folkmord för att förhindra att marken gick i arv.

Med röntgenblick på amerikansk maktelit

Filmrättigheterna till Killers of the flower moon har efter budgivning sålts för 5 miljoner dollar. 45 miljoner kronor för undersökande och långsamt berättad journalistik som inte skapat ett enda klick.