Di Weekend GRADVALL

Musikgiganter mot strömmen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

TUNGVIKTARE. Jimmy Iovine och Dr Dre.

Dokumentären The Defiant Ones, om musikbranschlegenderna Iovine och Dre, är en av de bästa musikdokumentärer Jan Gradvall någonsin sett.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I fjol gjorde jag en stor intervju i Di Weekend med rubriken ”Tekniksnillet som jättarna slåss om”. Reportaget handlade om Fredric Vinnå som under ledning av Jimmy Iovine och Dr Dre byggde Beats Music. En tjänst som 2014 såldes till Apple Music för 3,2 miljoner dollar.

Den händelsen öppnar sommarens bästa dokumentärserie, The Defiant Ones. En serie på HBO i fyra delar om Jimmy Iovine och Dr Dre, deras karriärer, vänskap och samarbeten.

Defiant kan översättas med utmanade eller trotsig. Epitet som, milt uttryckt, passar de levande musikbranschlegenderna Iovine och Dre.

Det är en av de bästa musikdokumentärer jag någonsin sett. Det borde bli obligatoriskt för alla som ska börja jobba i musikbranschen att se The Defiant Ones. En vän fällde omdömet: ”Lita på att den också snart används i undervisningen på Handelshögskolan”.

Tekniksnillet som jättarna slåss om

Trots att de kommer från helt olika bakgrunder förenas de av besattheten av sin ständiga framåtrörelse, sitt sinne för affärer och sin orädsla över att uppfattas som kontroversiella.

Nivån på de intervjuade är högsta möjliga, från Bruce Springsteen och Bono till Eminem och Snoop Dogg. Eminem säger träffande: ”De producerar varandra”.

Hisorien om Dr Dre är också mycket matigare och djupare än i NWA-långfilmen. För första gången någonsin släpper Dre in en intervjuare på livet. Scenerna där han sitter på en ö i Bahamas lyssnar på favoritlåtar – Nirvana och en liveversion av Kraftwerks Metal on metal – är obetalbara.

Mörkrets mästare

Idiotiskt nog ingår inte The Defiant Ones i utbudet på HBO Nordic och finns heller ännu inte att köpa på Itunes. Håll tummarna för att SVT köper in..