Hoppa till innehållet

Lykke Li gör trap till pop

En av Lykke Lis styrkor har varit att hon alltid haft örat mot asfalten, skriver Jan Gradvall i en recension av hennes nya album. Han har också lyssnat på de koreanska killarna i BTS och Shawn Mendes.
Lykke Li.
Lykke Li.
Innehåll från SystemairAnnons

Med energieffektiv ventilation minskar koldioxidutsläppen

Ett modernt ventilationssystem skapar ett bra inomhusklimat och bidrar till bättre hälsa. Dessutom återvinner det byggnadens totala energibehov.

– Vårt viktigaste bidrag till en hållbar framtid är det arbete som våra produkter utför när de är i drift, säger Lee Morgan, hållbarhetschef på Systemair.

Bostäder och andra byggnader står för en tredjedel av världens koldioxidutsläpp. Att sänka energianvändningen är ett prioriterat mål för EU och senast 2050 ska alla hus vara så kallade ”noll-utsläpps-byggnader”, vilket betyder att de inte ger några utsläpp av fossil koldioxid. Ett sätt att minska energibehovet kan vara att förbättra isoleringen, ett annat att installera modern ventilation.

– Dagens ventilationsanläggningar har ofta värmeväxlare som återvinner värmen i frånluften, alltså i den luft som ventileras ut, berättar Lee Morgan. Äldre anläggningar saknar inte bara värmeväxlare, tekniken är också mer energikrävande. Därför är det ofta en god idé att byta ut ett gammalt system. 

Här uppe i norr är det framför allt uppvärmning som drar energi men i många andra länder är det i stället nerkylning som orsakar utsläpp. En ventilationsanläggning med värmeväxlare kan förstås även ta vara på inomhuskylan och minska behovet av luftkonditionering.

– Förra året räknade vi på hur mycket sparad energi som vår nyförsäljning av energieffektiva ventilationsaggregat stod för under ett år. Det motsvarade utsläpp på cirka 500 000 ton koldioxid årligen, motsvarande ungefär 275 000 fossildrivna bilar, säger Martin Dahlgren, VP Products and Technologies på Systemair. Tittar vi på alla våra installerade produkter ackumuleras det till flera miljoner ton minskade utsläpp varje år.

Kraven har skärpts

Inom EU bedöms tre fjärdedelar av alla byggnader vara energi-ineffektiva, men kraven har skärpts, både på nyproduktion och vid renoveringar. Det sätter också högre press på ventilationsleverantörer att tillhandahålla lösningar som är energieffektiva vid alla typer av installationer. 

Systemair tillhandahåller ventilationssystem för byggnader i alla storlekar, från villor och småhus till kontor, industrier och sjukhus. Det ena ventilationssystemet är sällan det andra likt eftersom ventilationen måste anpassas till byggnadens utformning och till dess energibehov i stort.

– Det ökade behovet av energisnåla lösningar märks i flera delar av världen. Eftersom vi både har ett av de bredaste sortimenten på marknaden och energieffektivitet som ledstjärna har vi en stor marknadspotential där vi kan erbjuda lösningar för både nya byggnader och för renoveringar, säger Martin Dahlgren.

Hälsan i fokus

En ventilationsanläggning ska förstås inte bara minska byggnadens energibehov, den måste också skapa ett bra inomhushklimat. Det är något som blir allt viktigare i takt med att vi tillbringar alltmer tid inomhus.

– I genomsnitt spenderar vi mer än åttio procent av vår tid inomhus, berättar Lee Morgan. Är luften dålig mår vi inte bra och dessutom blir vi faktiskt mindre effektiva. Ett bra inomhusklimat som håller rätt temperatur och där luften är frisk och ren är avgörande för vår hälsa, välmående och effektivitet. 

Om Systemair:

Systemair grundades 1974 i Skinnskatteberg.

Koncernen har verksamhet i mer än femtio länder och finns i Europa, Nordamerika, Mellanöstern, Asien, Australien och Afrika.

Företaget har 6 500 anställda och omsatte tolv miljarder kronor förra räkenskapsåret.

Enligt företagets hållbarhets- och årsrapport har Systemair Europas bredaste sortiment med produkter inom ventilation.

group.systemair.com  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Systemair och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera