Hoppa till innehållet

Full snurr på vinylen

Länge leve vinylen – Jan Gradval om en renässans inom skivindustrin.

Legendarisk EP på vinyl.
Legendarisk EP på vinyl.Foto: Foto: Di

När tiden gasade iväg mot streaming stod HMW-butikerna kvarlämnade på perrongen, utdömda som obsoleta. Den klassiska brittiska butikskedjan har i modern tid förknippats med något så hopplöst ålderdomligt som cd-skivor och dvd-diskar.

Men allting går i vågor. Nu nylanserar sig HMW i Storbritannien med annonser med texten: ”Home of vinyl since 1921”. Tåget är tillbaka vid perrongen igen, allt tack vare renässansen för vinyl.

HMW-annonsen ”Home of vinyl since 1921” pryder passande nog sista sidan på ett nytt musikmagasin helt inriktad på vinyl, Long Live Vinyl, som trycks i samma stora fyrkantiga format som lp-skivor.

Första numret visar att magasinet fyller en lucka. Brittiska musikmagasin har på 2000-talet blivit besvärande förutsägbara i sin nostalgiinriktning – vartannat nummer Beatles på omslaget, vartannat Dylan – men Long Live Vinyl hittar nya vinklar.

Utförliga tester av skivspelare. Genomgång av överlevande skivaffärer. Porträtt av samlare. Recensioner av både nytt och gammal som fokuserar just på vinylaspekten.

 

TEKNIKEN SOM FORMADE VÄRLDEN

Vad ska man köpa för vinylspelare?

När jag ville uppdatera min hemmaanläggning, och såg att Pioneer börjat nytillverka den kanske mest kända vinylspelaren genom alla tider, kunde jag inte låta bli.

På London Science Museum finns en Technics SL-1200 utställd som exempel på teknologi som ”shaped the world we live in”.

Technics SL-1200 (vit) och Technics SL-1210 (svart) började tillverkas i början av 1970-talet och blev standardspelaren hos dj:s, rappare och radiostationer.

Modellen är direktdriven, det vill säga ingen rem av gummi under tallriken, och har extremt snabb starttid – från stillastående till 33 varv på 0,7 sekunder.

Technics lade ner tillverkningen när efterfrågan upphörde då vinylfabrikerna stängde. Pioneer har nu köpt upp rättigheterna och börjat tillverka en exakt kopia, Pioneer PLX-500. Vikt: svettiga 11 kilo. Priset hamnar runt 3 500 om man köper den på nätet i Sverige.

 

PUNKEN I GAMLA SPÅR

Den 27 januari 1977 släpptes en vinylskiva, en enkelt inspelad EP med enklast möjliga svartvita omslag, som förändrade musikhistorien: Spiral Scratch med Manchestergruppen Buzzcocks.

Det var den tredje engelska punksingeln – Damneds New rose släpptes den 22 oktober 1976, Sex Pistols Anarchy in the UK den 26 november 1976 – men det var den första som inte släpptes av ett storbolag, utan gavs ut av gruppen/artisten själv på eget bolag. Ett grepp som förändrade hela strukturen i musikbranschen och skapade den så kallade independentscenen.

Till 40-årsjubileet återutger nu Domino denna legendariska EP på vinyl i originalutförande. Samtidigt släpps också Buzzcocks demosamling Time’s up, med Howard Devoto som sångare på alla tio spåren.

Gitarrsolot på EP-spåret Boredom sammanfattar punkandan.

Endast två toner som upprepas i ett par sekunder: ett evigt långfinger till alla ekvilibrister

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Nu kan AI hjälpa din BRF att spara tid och kapa kostnader

Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Debatten går het om huruvida AI kommer att ta våra jobb. Men de flesta av Sveriges BRF-styrelser skulle nog uppskatta lite avlastning. Genom en ny tjänst från Riksbyggen kan du med bara några knapptryck skapa en skräddarsydd underhållsplan för din fastighet – komplett med uppskattade kostnader för de kommande 50 åren.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Replano från Riksbyggen

En välskött underhållsplanering är många bostadsrättsföreningars dåliga samvete. Stammar, rörledningar, fönster, fasad, tvättstugan: att hålla koll på fastighetens alla delar tar mycket tid i anspråk. Samtidigt förstår de flesta fördelarna med att planera i förväg, snarare än att behöva släcka bränder.

– En bra underhållsplanering ger styrelsen större möjligheter att konkurrensutsätta och upphandla leverantörer. Dessutom kan föreningen samordna insatser, vilket både sparar pengar och minskar störningarna för alla som bor och verkar i fastigheten. Men framför allt handlar underhållsplaneringen om att kunna lägga en långsiktigt hållbar budget, säger Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Underlättar för mindre föreningar

Större bostadsrättsföreningar tar ofta in hjälp med underhållsplaneringen, medan mindre föreningar hanterar den själv för att spara tid och pengar. Men risken då är att planen blir för kortsiktig och för oprecis, konstaterar Anna Rosén.

För att hjälpa mindre föreningar har Riksbyggen därför lanserat en ny digital prenumerationstjänst, Replano, som gör det möjligt att ta fram en skräddarsydd underhållsplanering på bara några minuter.

Replano – som främst är utvecklad för föreningar med upp till 50 lägenheter – bygger på AI-teknik, automatiserad datainhämtning från tredje part och Riksbyggens samlade data och kunskap från de 3 000 BRF:er som de hjälper med teknisk och ekonomisk förvaltning.

Det som också är speciellt är att användarna får tillgång till tjänsten månadsvis, där första månaden är kostnadsfri och möjligheten finns att säga upp när som helst.

Snabbt och enkelt att göra sin egen plan

Underhållsplanen skapas i tre steg, förklarar Anna Rosén. Det första är att Replano samlar in den externa data som behövs.

– Tjänsten hämtar in data från bland annat Lantmäteriet och föreningens årsredovisning, och under de få minuter som detta tar så får ni också svara på några frågor om det underhåll som skett hittills. Kan ni inte svaret på de frågorna så gör tjänsten i stället en uppskattning baserat på byggår och en rad andra faktorer.

I nästa steg tar Replano hjälp av karttjänster och AI för att göra så kallad mängdmätning.

– Vi har lärt AI:n att med hjälp av publika karttjänster mäta storleken på bland annat tak och fasader, vilket är väldigt viktigt för att kunna uppskatta kostnaderna som är förknippade med olika åtgärder, säger Anna Rosén.

Det sista steget är att göra en kostnadsberäkning. Replano beräknar underhållsbehovet utefter modern branschstandard – ett stambyte ska till exempel göras var 45 år. Sedan presenteras en underhållsbudget.

– Replano bevakar priser på material och entreprenadtjänster, och kan baserat på det uppskatta föreningens underhållskostnader, både per år och per kvadratmeter. Dessutom ger tjänsten en rekommendation på hur stort årligt sparande som krävs för att ligga i fas, förklarar Anna Rosén.

Rådgivning ger extra stöd

Genom verktyget uppdateras underhållsplan och kostnader löpande. Men ibland behöver man mer hjälp och rådgivning och då erbjuder Replano tillgång till Riksbyggens fulla tjänsteutbud, framhåller Anna Rosén:

– Vi har stor kompetens och erfarenhet inom teknik, juridik och ekonomi – och jag vet att rådgivningen ger ett viktigt extra stöd till våra föreningar. I Replano kan man boka ett videosamtal med en expert direkt i tjänsten och få hjälp, säger hon.

EXTERN LÄNK: Passar Replano er BRF? Gör ett quiz

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera