bil

10 guldkorn från Genève

Här åker man på bilsalong, men det man fastnar för är inte ens en bil. Mest spännande bland alla små, stora, billiga, vräkiga, snabba och gröna – nåja, några stycken i alla fall – bilar är nämligen fordonet som löser alla problem med bilköer. Detta är mina tio personliga favoriter från årets bilsalong i Genève.

Elbilsduellen

Framtidens bilar kommer att vara eldrivna – men varifrån ska energin komma? Batterier eller vätgas – vad är egentligen bäst? Di Weekends bilexperter Carl-Johan Lejland och Håkan Matson åkte ut med Tesla Model S och Toyota Mirai i jakt på ett svar.

Lekfull, rolig och charmig

Med nya Countryman blir Mini ännu större. Med suven har det klassiska märket stora möjligheter att slå sig in på tjänstebilsmarknaden.

Sanningens minut för Alfa-suven

Med 2 757 meter är Stelvio Italiens högsta bergspass – och det är rätt naturligt att det fått ge namn till Alfa Romeos första, historiska suv. Ty här siktas det högt.

Lite mer krut hade varit kul

Toyota har inte hoppat på något hästkraftsrace och 200 hästkrafter räcker trots allt väldigt långt, skriver Carl Johan Lejland som har provkört Toyota GT86 .

I den politiska hetluften

Det är inte ofta en bilmodell får avgörande politiskekonomisk betydelse, men så är fallet med nya Audi Q5.

På rätt spår

För 20 år sedan lanserade Volvo V70 Cross Country, en nödtorftigt hopsnickrad version av den vanliga kombin. Den möttes av ljumma reaktioner, rent av skepsis – inte minst från mig. Men när nya V90 Cross Country nu anländer till bilköparna rullar den tryggt på en lång skogsväg av framgång.

Nu styr vi mot bilmärkenas död

Mercedes och Mitsubishi, Ford och Ferrari har ni naturligtvis hört talas om. Men Waymo, nuTonomy och Zoox? Välkomna till bilvärldens nya varumärken.

Japansk fullträff

Vågad design, typisk Lexuskomfort och lika bra på landsvägen som på racingbanan. Di Weekend har som en de första tidningarna i världen fått provköra nya Lexus LC.

1990-talsracern återuppstår

Indigo 3000 var den svenska sportbilsdrömmen som sprack. Nu blåser sportbilsspecialisten Torbjörn von Braun nytt liv i 1990-talsikonen. Di Weekend har hälsat på i verkstaden i Skene där de första bilarna håller på att byggas. Trots att prislappen landar på en miljon står köparna på kö.

Audi ska bli större – med mindre suv

Nya Q2 vänder sig mot yngre köpare i storstad, men kommer med tanke på priset troligen att köpas mest av medelålders kunder, skriver Håkan Matson.

Mer komfort än sport

Bekvämligheten är i toppklass. Det som imponerar mest är ljudnivån i kupén. Det skriver Di Weekends Carl-Johan Lejland som har testkört BMW 520D.

Stor, större, Skoda

Störst, bäst och vackrast? Skoda bröstar upp sig rejält med märkets första suv, Kodiaq. Ta bara modellnamnet. Kodiaq är uppkallad efter världens största brunbjörn, Kodiak, som lever på ön med samma namn i delstaten Alaska, USA.

Hemsk – men spännande

Skönhet ligger, som ni vet, alltid i betraktarens ögon. Så hur ska vi se på Toyota C-HR? Vacker? Cool? Galet ful?

Insidan som räknas på Peugeots nya suv

Vissa bilar stormtrivs man i från första stund. Nya Peugeot 3008 är en sådan. Tilltalande design, utmärkt komfort, mycket goda köregenskaper – men ändå är det den inre skönheten som imponerar mest.

Bilbranschen leker tonåring

Håkan Matson analyserar bilindustrins jakt på de unga köparna.

Audi R8 når nya höjder

Superbilen är ännu bättre utan tak.

Tufft möte i kombiracet

Det är svårt att utse en klar vinnare i kampen mellan Mercedes E-klass kombi och Volvo V90, skriver Di Weekends Carl-Johan Lejland.

Orange är det nya svarta

Återuppväckta silverstråk, orangesprakande kulörer, tvåfärgat för att sticka ut och därtill ett och annat knalligt färgstänk. Voilà – så ser bilvärldens färgtrender ut i modets huvudstad Paris.

Äntligen på banan

En djärv uppfinnare ihop med en driven organisatör. Och en massa hästkrafter. Christian och Halldora von Koenigsegg har tryckt gasen i botten för att bygga världens snabbaste bil och har mot alla odds lyckats att styra den på rätt väg.

Busigt kul i 70 knyck

Sportig och stötig redan i normalläget och motorljudet talar direkt om vad det är för typ av bil. Med Focus RS har Ford aktat sig för att gömma undan bilens karaktär. Lägg också till bilens speciella sladdläge (”drift mode”) och man har skapat en busbil av klassiskt snitt.

Smidigare, snyggare, snabbare

Prestanda som en sportbil och komfort som en lyxbil. Det är egenskaper som många tillverkare vill kombinera. Men frågan är om det finns någon som gör det så bra som Porsche. Nya Panamera är så nära en 911 med plats för fyra vuxna man kan komma.

Lyxsnuten rycker ut

Den svenska polisen har visserligen kört Porsche 911. Men det är ingenting jämfört med superbilarna hos Dubaipolisen.

3 hetaste trenderna i motorvärlden i höst

De traditionella biljättarna utmanas av mer digitala nykomlingar – men gamlingarna visar att de har kraft att möta framtiden. Volvo samarbetar med Uber och snart får Tesla riktig konkurrens om kunder som vill köra exklusivt på el.

Jakten på bilskatten

Avställda, bortglömda och eftertraktade. I takt med att värdet på bilklassiker ökat de senaste åren har fenomenet ”barn finds” uppstått, där nedgångna rariteter rullas fram i ljuset och säljs för miljoner.

Inga fler artiklar tillgängliga